Beroepskeuze en Loopbaanadvies

Heb je het idee dat je huidige beroep niet bij je past en wil je een carrièreswitch maken?

Heb je je opleiding afgerond en moet je voor het eerst een keuze maken voor een beroep?

Ben je niet meer gelukkig in je huidige baan en heb je behoefte aan loopbaanadvies?

Werk je ergens maar heb je het gevoel dat je meer kan en wil je dit graag onderzoeken?

Krijg je van je werkgever de kans om scholing te volgen maar ben je onzeker wat de juiste keuze is?

Krijg je de kans om door te groeien in je huidige werkomgeving, maar weet je niet wat bij je past?

Worstel je met een van bovenstaande vragen, kan BalAns Psychologie en Loopbaanbegeleiding je daarbij helpen. Dit doe ik door je inzicht te geven in wie je bent, wat bij je past, waar je belangstelling ligt en welke mogelijkheden er zijn. Ik bied verschillende beroepskeuzepakketten aan. Voordat we een traject starten adviseer ik je over welke van deze beroepskeuzepakketten het beste voor jou is.

Beroepskeuzetraject

In een beroepskeuzetraject gaan we gedegen te werk. Afhankelijk van jouw specifieke behoefte en doelstelling richten we ons op de vragen: Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Naast gesprekken maken we hierbij gebruik van verschillende testinstrumenten. Een beroepskeuze/interesse onderzoek is een vast onderdeel van elk beroepskeuzepakket, maar aanvullend kan een persoonlijkheidsonderzoek of een cognitieve capaciteitenonderzoek ingezet worden.

Beroepskeuze/interesse onderzoek
Het beroepskeuze/interesse onderzoek dat ingezet wordt geeft antwoord op de vraag: Wat wil ik, wat kan ik en welk beroep of opleiding past daarbij? Interesses zeggen iets over iemands persoonlijke motivatie. Wanneer je in je beroep bezig bent met dingen die je interesseren, dan is de kans groot dat je je werk goed doet en steeds beter gaat worden. Daarnaast kijken we naar je competenties. Het is belangrijk dat wat je leuk vindt ook past bij je kennis en vaardigheden. In het beroepskeuze/interesse onderzoek wordt een match gemaakt met beroepen die bij jouw profiel passen. Per beroep krijg je een overzicht van alle opleidingen en cursussen die je kunt volgen om dat beroep uit te kunnen oefenen. Bovendien krijg je per beroep onder meer informatie over de kans op werk, de vereiste competenties en de ervaringen van anderen die dat beroep al uitoefenen. De database waarin de opleidingen en beroepen zijn opgenomen is zeer uitgebreid. Tevens bevat het beroepskeuze/interesse onderzoek een uitgebreide en actuele vacaturedatabase, waarin je onbeperkt kunt surfen. Zelfs nadat je beroepskeuzetraject is afgerond heb je toegang tot alle onderdelen van het beroepskeuze/interesse onderzoek.

Persoonlijkheidsonderzoek
Het persoonlijkheidsonderzoek meet persoonlijkheidskenmerken die cruciaal zijn voor een bepaalde functie. Een persoonlijkheidsonderzoek geeft inzicht in je voorkeuren en neigingen en in je natuurlijk potentieel. In combinatie met het beroepskeuze/interesse onderzoek geeft dit een goed beeld of het beroep dat je leuk en interessant vindt ook past bij jou als mens.

Cognitieve capaciteiten
Met behulp van een cognitieve capaciteitenonderzoek onderzoeken we je algemeen denkvermogen. Hiermee krijg je inzicht in hoeveel tijd en moeite het jou kost om je nieuwe taken en informatie op een bepaald niveau eigen te maken. Om een passend nieuw beroep te kiezen is het belangrijk dat dit beroep aansluit bij jouw niveau. Hiermee voorkom je dat je vastloopt of zelfs uitvalt omdat de functie intellectueel te veel van je vraagt. Ook reduceer je hiermee de kans dat je snel uitgekeken bent op je nieuwe baan omdat het niveau te laag is en je te weinig uitdaging ervaart.

Aan het einde van het beroepskeuzetraject ben je in staat om een goed onderbouwde en passende keuze voor een nieuw beroep te maken.

Pakketten Beroepskeuze
BalAns Psychologie en Loopbaanbegeleiding biedt de volgende pakketten voor beroepskeuze:

Beroeps Keuze Advies Basis € 399,-
Beroepskeuze/interesse onderzoek
2 gesprekken van 1 uur
Beroeps Keuze Advies Basis Plus€ 499,-
Beroepskeuze/interesse onderzoek
Cognitieve capaciteitenonderzoek
2 gesprekken van 1 uur
Beroeps Keuze Advies Regulier € 599,-
Beroepskeuze/interesse onderzoek
Persoonlijkheidsonderzoek
3 gesprekken van 1 uur
Beroeps Keuze Advies Regulier Plus € 699,-
Beroepskeuze/interesse onderzoek
Persoonlijkheidsonderzoek
Cognitieve capaciteitenonderzoek
3 gesprekken van 1 uur

Loopbaanadviestraject

Uiteraard kan er naast bovenstaande pakketten ook worden gekozen voor maatwerk in de vorm van een loopbaanadviestraject. Samen gaan we dan kijken wat de beste invulling is voor jouw specifieke vraag. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een diepgaander inzicht in jezelf voordat je verder kunt met nadenken over de toekomst? Of heb je het gevoel dat je nog niet stabiel genoeg bent of nog niet voldoende in je kracht staat om belangrijke keuzes te maken?

In een maatwerk loopbaanadviestraject bepalen we samen tijdens een uitgebreid intakegesprek hoeveel gesprekken en welke testinstrumenten nodig zijn om tot het gewenste resultaat te komen. Afhankelijk van de invulling van het traject wordt een prijsvoorstel gedaan.

Wil je graag meer informatie over hetgeen BalAns Psychologie en Loopbaanbegeleiding voor jou kan betekenen op het gebied van beroepskeuze of loopbaanadvies, neem dan vrijblijvend contact op.

Waarom heb ik de stap gezet om bij BalAns hulp te vragen?

Het begon eigenlijk al in mijn schooltijd. Ik heb nooit geweten waar ik naartoe wilde, een specifieke studie doen voor 4 jaar waar je na twee jaar achter komt dat het niks voor je is zag ik niet zitten. Met deze gedachte in mijn achterhoofd ben ik naar studies gaan kijken waar het toverwoord ‘’breed’’ in voor kwam. Na deze brede studie af te hebben gerond ben ik gaan werken. Gedeeltelijk in het vakgebied waar ik mijn diploma gehaald heb. Een aantal jaar verder werk ik nog steeds, maar in mijn hoofd wist ik nog steeds niet welke kant ik op wilde. Ik heb zeker een jaar over mijn toekomst nagedacht maar zelf kwam ik er niet uit. Op dat moment werd ik gewezen op het volgen van loopbaanbegeleiding. Eigenlijk precies wat ik nodig had maar was zelf nooit op dit idee gekomen.

Hoe ben ik bij BalAns uitgekomen?

Na mijn keus om naar een loopbaancoach te gaan ben ik gaan ‘googlen’. Er passeren zoveel coaches de revue dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik had voor mezelf bedacht dat het iemand moet zijn die sociaal is, een goede aanpak heeft, maar ook iemand die dingen durft te zeggen die je liever niet wilt horen. Door te zoeken in regio de Kempen kwam ik uit bij BalAns. De website sprak me erg aan, er stonden  precies die vragen op die ook speelden in mijn hoofd. Het gaf me een gevoel dat ze wist waar ze over sprak. Door het werken met pakketten wist ik ook meteen wat ik kon verwachten en wat dit kostentechnisch betekende. Zo’n advies is natuurlijk wel een investering (in je zelf).

Hoe is het gesprek op gang gekomen?

Ik heb haar een mail gestuurd met daar in het kort aangegeven waar ik mee worstelde en dat ik graag vrijblijvend een kennismakingsgesprek wilde plannen. Dit werd gepland op de datum en tijd dat ik kon, ze was hierin heel flexibel. Op locatie was de vriendelijkheid en bereidheid om mij te helpen eigenlijk al direct van doorslaggevende waarde. Ik kon mijn verhaal doen en zij gaf aan dat we samen mijn doel konden bereiken namelijk; Te weten komen wat ik kan en wat ik leuk vind, zodat ik aan het einde kan zeggen: Dit ga ik doen en ik sta hier voor 100% achter.

De begeleiding:

Na het kennismakingsgesprek kreeg ik een link doorgestuurd naar mijn eerste test. Dit was een persoonlijkheidsonderzoek. Door antwoord te geven op verschillende stellingen heb ik dit onderzoek afgerond. Hierna zijn we in gesprek gegaan over de uitkomsten hier van. Ze neemt echt de tijd om dit helder met voorbeelden uit de praktijk uit te leggen. Vervolgens kreeg ik een tweede link, een interesseonderzoek. Ook dit heb ik ingevuld en dit is een week later geëvalueerd. Deze gesprekken waren heel waardevol om inzicht te krijgen in mijzelf. Hoe zit ik in elkaar, waarom doe ik bepaalde dingen of waarom juist niet. Er werd mij een grote spiegel voorgehouden. Na dit gesprek ging ik aan de gang met een tool. Dit is een programma waar alle mogelijke banen en opleidingen staan specifiek toegespitst op de uitkomsten van je onderzoek. Ik kreeg zelf de tijd om te bepalen wat er bij mij kan passen. In het laatste gesprek werd besproken wat ik aan voorwerk had gedaan n.a.v. de tool. De mogelijke opties werden besproken en er werd ook aangegeven of dit een haalbaar streven was. Het kan mij namelijk leuk lijken maar als mijn competenties hier niet in passen ga ik er uiteindelijk niet gelukkig worden. Dit laatste gesprek is voor mij echt een eyeopener geweest. Er is een richting uit gekomen waar ik gelukkig van word en waar ik ook goed in ben. Ik kan nu achteraf met trots zeggen dat ik mijn doel bereikt heb. Ik weet wat ik ga doen en daar sta ik voor 100% achter. Weg met al die onzekerheid/niet weten wat ik wil. Dankzij dit loopbaantraject ben ik toekomst proof met als resultaat dat ik een specifieke opleiding ga volgen in een richting die mij helemaal past. Over 10 jaar kijk ik hier op terug en heeft dit mijn leven veranderd.

Over Angela:

Ik heb Angela als een vrolijke, open en energieke vrouw leren kennen. Ze heeft veel ervaring en neemt je ook mee in de kennis die ze bezit. Een gesprek van een uur staat volgens mij niet in haar woordenboek. Ze neemt écht de tijd voor je, dit waardeer ik heel erg. Ze geeft je het gevoel dat ze je wil helpen, dit geeft veel vertrouwen in een goede afloop. Vanuit haar expertise weet ze praktijk voorbeelden te noemen wat het verhaal duidelijk maakt. Aan de hand van de testen weet ze te benoemen wie je bent en waar je sterke en ontwikkelpunten liggen. Je krijgt een totaal beeld van jezelf wat ook een fijne leidraad is in een eventueel vervolgproces. Al met al ze heeft een fijne persoonlijke manier van werken en wat betreft de uitkomst het kon voor mij niet beter.

Zoals je leest is het niets dan lof. Ik ben echt goed gelopen. Wat haar kenmerkt is dat ze mij na het traject hulp heeft geboden met vragen die ik nog had. Mocht ik in de toekomst nog vragen hebben is ze altijd bereid mij raad te geven. Dit vind ik echt top, dankjewel Angela!

Len

"Met een brede afgeronde opleiding en een brede persoonlijke interesse vond ik het lastig om een passende baan te vinden. Mijn huidige baan gaf me geen energie, maar ik wist niet waarin ik dat wel kon vinden. Ik vond heel veel dingen leuk en zocht daarom heel breed naar vacatures. Maar daarbij verloor ik focus. Ik worstelde met wat nu echt bij me past. Angela heeft mij heel goed geholpen inzicht hierin te krijgen. Om antwoord te kunnen geven op de vragen ‘wie ben ik?’ en ‘wat wil ik?’. Samen hebben we onderzocht waar mijn talenten, valkuilen en persoonlijke interesses liggen. Diep van binnen wist ik dat misschien wel, toch bestonden er veel twijfels en had ik het niet duidelijk op een rij. Maar nu wel.

Angela kan ontzettend goed luisteren en ze wist precies mijn abstracte gedachten in een groter plaatje te plaatsen en structureren. Ze wist mijn gevoelens te linken aan de oorzaak en te vertalen naar concrete inzichten. Ik vond het prettig dat Angela onbevooroordeeld met mij meedacht (en hier veel energie in stak) en bovendien eerlijk was. Daarnaast was Angela voor mij een hele fijne en vertrouwde gesprekspartner, waar ik mijn verhaal goed bij kwijt kon.

Ook na afloop van het traject bleef ze betrokken en mij verder op weg helpen. Ze zet dus echt een stapje verder. Dat vind ik top!

Angela, bedankt voor je goede hulp! Het was voor mij erg waardevol, voor nu en later."

Jasmijn

"Waarom BalAns?

Ik kwam er achter dat ik na verloop van jaren in mijn huidige baan wat miste. Maar ik wist niet precies wat ik dan wel wilde gaan doen. En omdat ik een goede keuze wilde maken, zei mijn man ga dan naar een loopbaancoach. Door wat zoeken op internet kwam ik op de website van BalAns, dit sprak me meteen aan. Vooral ook de vraag wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Na het eerste kennismakingsgesprek met Angela had ik meteen een goed gevoel om een traject te starten. We zijn dan ook gaan kijken welk pakket het beste bij me past.

Ik vond het leuk om de testen te gaan maken en na elke test werd de uitslag besproken. Het was erg prettig om hierover met iemand te kunnen praten en er werd mij steeds meer duidelijk over mijn persoonlijkheid en welke beroepen bij mij passen. Angela denkt erg met je mee en neemt dan ook ruim de tijd voor je. Ik weet nu welke beroepen bij me passen en welke opleiding ik daarvoor nodig heb. We hebben samen een CV gemaakt en een motivatiebrief, nu is het aan mij om de volgende stap te nemen. Ik heb er veel energie van gekregen en heel veel zin om een nieuwe start te gaan maken."

Irma

"Vanwege twijfels over mijn huidige baan was ik op zoek naar een loopbaanadviseur. Via google kwam ik bij Angela terecht; haar site en de duidelijke pakketten die ik hier kon vinden spraken me erg aan. Na het eerste kennismakingsgesprek voelde het goed en was er meteen een klik met Angela. Ik heb voor het pakket 'Beroepskeuze Advies Regulier' gekozen. Hierbij heb je een persoonlijkheidstest en een beroepskeuzetest waarna je in een databank zelf aan de slag kunt met het profiel wat als resultaat uit de testen is gekomen. In deze uitgebreide databank kun je de beroepen en opleidingen vinden en vergelijken die passen bij je profiel, en hier zijn ook vacatures te vinden. 

Na elke test volgt er een adviesgesprek, waarbij Angela echt de tijd voor je neemt en heel betrokken is. Ik voelde me bij Angela op mijn gemak en vond de gesprekken erg prettig. Je merkt bij Angela de passie voor haar vak, haar enthousiasme en haar oprechte interesse in mensen.

Na het derde gesprek stelt Angela een uitgebreide rapportage op, waarin de uitkomsten van je persoonlijkheidsonderzoek en het beroepskeuze/ interesseonderzoek worden beschreven. Een handig naslagwerk wat een duidelijk inzicht geeft. 

Angela heel erg bedankt voor je goede hulp en je betrokkenheid!"

Hanneke

"Al jaren sluimerde het gevoel dat mijn baan niet genoeg voldoening en uitdaging gaf. Maar altijd was er wel een reden om toch te blijven doen wat ik deed en geen stappen te zetten in een andere richting. Totdat ik het afgelopen jaar met een depressie thuis kwam te zitten. Langzaam kwam ik uit een dal en kwam tot de conclusie dat mijn werk een van de factoren was die ervoor zorgde dat ik me niet gelukkig voelde. Dit moest anders. En toen vond ik BalAns. 

Ik voelde meteen een klik met Angela, wat ervoor zorgde dat ik me op mijn gemak voelde om mijn verhaal te kunnen delen en me kwetsbaar op te stellen. Ze is professioneel, heeft veel kennis, maar voelt wel als gelijkwaardige gesprekspartner. 

De combinatie van zeer brede interesses en onzekerheid heeft er altijd voor gezorgd dat ik vastliep met de vragen 'Wat wil ik? Waar wordt ik gelukkig van? Wat kan ik?'. Door aan de slag te gaan met Angela, het invullen van de vragenlijsten en door het uitgebreid bespreken van alle resultaten, heb ik nu een veel betere richting. Vaak was hiervoor geen lange uitleg nodig, maar voelde Angela telkens snel aan wat ik bedoelde en kon ze dit kort en bondig duiden. Zeer verhelderend. Niet alleen beroepsmatig weet ik nu beter welke kant ik op wil, ook het in kaart brengen van mijn persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en valkuilen heeft er voor gezorgd dat ik een veel completer beeld van mezelf heb.

Angela heeft me dus niet alleen geholpen met een beroepskeuze, maar er ook voor gezorgd dat ik weer veel meer zelfvertrouwen heb en dat ik vol goede moed nieuwe stappen ga zetten voor een fijnere toekomst."

Marleen

"Angela heeft mij geholpen om weer met een lach naar mijn werk te gaan. Ik heb bij haar de ‘Beroeps Keuze Advies Regulier’ gevolgd, waarbij we stapsgewijs door testen en gesprekken tot een eindresultaat kwamen. De baan waarin ik ongelukkig was, stond recht tegenover mijn interesses en persoonlijkheid. We hebben bekeken wat wel bij me past en nu zit ik al een halfjaar helemaal op mijn plek!

Met haar ruime ervaring komt ze tot de kern en geeft ze je inzichten die je nodig hebt om stappen te zetten. Ze neemt de tijd, is betrokken en je voelt dat ze oprecht geïnteresseerd is. Haar enthousiasme is aanstekelijk en het is een interessant traject om jezelf beter te leren kennen. Daarnaast is Angela ook een super leuk persoon om mee te schakelen."

Marieke

"Door twijfel en onzekerheid zie je af en toe door de bomen het bos niet meer. Angela is de perfecte persoon om meer richting/sturing te geven. Door de fijne inspirerende gesprekken heb ik goed met haar kunnen sparren. Voor mij heeft ze bevestiging kunnen geven over zaken waaraan ik twijfelde en nieuwe inzichten kunnen bieden! Een flinke sprong in mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik kunnen maken die ik nu zelf voort zal zetten.

Bedankt!"

Jeroen

"Angela heeft mij ge-wel-dig geholpen met mijn zoektocht naar ander werk. Ik wilde heel iets anders gaan doen qua werk, maar wat dan? En wat paste bij mij als persoon? 

Door de beroepskeuze / interesse onderzoeken, onze hele fijne gesprekken, Angela’s deskundige adviezen én database TRJCT heb ik nu inzicht gekregen in wat ik wil doen. 

Ik kan Angela dan ook voor 200% aanbevelen om de volgende redenen:

  • Angela is zeer kundig
  • Ze geeft meer zelfinzicht
  • Angela is heel enthousiast, heeft veel passie voor haar werk
  • Ze neemt echt de tijd voor je
  • Ze gaat nét dat stapje verder voor je om resultaat te behalen
  • Je kunt jezelf zijn (zonder oordeel)
  • Ze werkt zeer gestructureerd (Het plan van aanpak is helder)
  • Ze kan een op maat gemaakte rapportage als naslagwerk leveren
  • Je hebt toegang tot TRJCT. Een super platform waar je o.a. kunt zoeken in de vele beroepen die er zijn, wat ze inhouden, maar ook welke opleiding je ervoor nodig hebt, de kans op werk en welke vacatures er zijn. Ik vond dit echt een toegevoegde waarde hebben, samen met de kundigheid van Angela in mijn loopbaantraject."

Janna

"Ik heb heel erg veel gehad aan de loopbaanbegeleiding, ik wist nooit echt wat ik nou echt precies wilde gaan doen. Ik wist wel heel goed wat ik niet wilde maar wat dan wel. Doordat ik samen met Angela door heel dit traject ben gegaan, heb ik iets gevonden wat ik ook echt leuk vind.

Angela is een heel fijn mens waar je ook lekker jezelf kunt zijn en mag zijn, ik voelde me al snel op mijn gemak bij haar. Ik heb een hele fijne ervaring bij Balans psychologie en loopbaanbegeleiding en ik zou het zeker aanraden als je niet weet wat je wilt gaan doen."

Iris

"Ik ben bij Angela terechtgekomen omdat ik gestopt was met mijn opleiding op het HBO en het werkleven in wou gaan. Echter had ik er totaal geen idee van in welke beroepen ik nou echt geïnteresseerd was. Door middel van het traject bij BalAns Psychologie en Loopbaanbegeleiding ben ik erachter gekomen wat ik nou echt leuk vindt en het heeft me nieuwe verschillende inzichten gegeven. De manier waarop Angela te werk gaat vond ik erg prettig, ze neemt echt de tijd om naar je te luisteren en stelt vervolgens de juiste vragen.

Ik kijk heel erg positief terug op onze samenwerking en raad het ook zeker aan voor de mensen die niet zo goed weten waar hun interesses liggen."

Beau

"Angela is een zeer deskundige vrouw die goed kan luisteren. Ze verstaat haar vak en dit aangevuld met haar mensenkennis maakte voor mij heel veel dingen inzichtelijk. Het traject verliep soepel en snel. Afspraken werden goed nagekomen. Er is flexibiliteit en Angela kijkt nooit op de klok hoe lang we nog hebben. Ik heb veel van je geleerd Angela. Dank je wel."

Daniëlle

"Door een verkeerde baankeuze was ik mezelf (en vooral mijn werk-ik) een beetje kwijt geraakt. Iemand uit mijn omgeving had gehoord dat Angela, in haar praktijk BalAns, mensen helpt om te zoeken naar de juiste richting die bij ze past. Daarom ben ik bij haar het “Beroep Keuze Advies” traject gestart. Dit bestond uit onderzoeken, maar ook uit gesprekken met Angela. Beide heb ik als ontzettend prettig ervaren, aan de hand van de onderzoeksresultaten legde Angela verbanden naar mij als persoon en naar aspecten die bij mij in mijn baan kunnen passen. Maar ook wat dus niet zou werken. Dit was een vlaag van bevestiging en gaf ook eye-openers over wat voor banen daarin passend zijn. 

Toen de banenjacht begonnen was kon ik altijd even bij Angela terecht of dit daadwerkelijk passend was. Het heeft me geleid naar een nieuwe baan waarin ik me veel beter op mijn plek voel en welke me het werkgeluk brengt waar ik naar op zoek was. 

Kortom: Echt een aanrader om tot inzichten te komen, waarbij je aan de hand genomen wordt door een ontzettend fijne vrouw."

Irene

"Ik heb het gehele traject bij Angela als enorm fijn ervaren. In het begin was ik zelf nog onzeker over wat ik precies nodig had, maar Angela wist mij snel te doorgronden. Zij kon precies aangeven waar mijn valkuilen lagen en vervolgens kwam ze met concrete oplossingen. Op die manier kon ik er direct mee aan de slag en heb ik heel snel een werkplek gevonden die nu helemaal bij me past. 

Nogmaals enorm bedankt voor al je tijd, geduld, luisterend oor, fijne gesprekken en de goede oplossingen."

Fréderike