Studiekeuze

Heb je hulp nodig bij het maken van een eerste studiekeuze?

Ben je gestopt met je studie en zoek je ondersteuning bij het kiezen van een nieuwe opleiding?

Zoekt u studieadvies voor uw kind?

Wil je van studie gaan veranderen, maar heb je geen idee wat bij je past?

Ben jij scholier of student en weet je niet wat je wilt worden of wat je wilt studeren, dan kan ik je helpen. Dit doe ik door je inzicht te geven in wie je bent, wat bij je past, waar je belangstelling ligt en welke mogelijkheden er zijn. Ik bied verschillende studiekeuzepakketten aan. Voordat we een traject starten adviseer ik je over welke van deze studiekeuzepakketten het beste voor jou is.

Studiekeuzetraject

In een studiekeuzetraject gaan we gedegen te werk. Afhankelijk van jouw specifieke behoefte en doelstelling richten we ons op de vragen: Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Naast gesprekken maken we hierbij gebruik van verschillende testinstrumenten. Een beroepskeuze/interesse onderzoek is een vast onderdeel elk studiekeuzepakket, maar aanvullend kan een persoonlijkheidsonderzoek of een cognitieve capaciteitenonderzoek ingezet worden.

Beroepskeuze/interesse onderzoek
Het beroepskeuze/interesse onderzoek dat ingezet wordt geeft antwoord op de vraag: Wat wil ik, wat kan ik en welke opleiding of beroep past daarbij? Interesses zeggen iets over iemands persoonlijke motivatie. Wanneer je in je studie bezig bent met dingen die je interesseren, dan is de kans groot dat het goed gaat. Daarnaast kijken we naar je competenties. Het is belangrijk dat wat je leuk vindt ook past bij je kennis en vaardigheden. In het beroepskeuze/interesse onderzoek wordt een match gemaakt met beroepen die bij jouw profiel passen. Per beroep krijg je een overzicht van alle opleidingen die je kunt volgen om dat beroep uit te kunnen oefenen en kun je per opleiding zien wat het inhoudt en wat de toelatingseisen zijn. Bovendien krijg je per beroep onder andere informatie over de kans op werk, de benodigde competenties en de ervaringen van anderen die dat beroep al uitoefenen. De database waarin de opleidingen en beroepen zijn opgenomen is zeer uitgebreid. Zelfs nadat je studiekeuzetraject is afgerond heb je toegang tot deze database, zodat je altijd kunt zoeken naar mogelijkheden.

Persoonlijkheidsonderzoek
Het persoonlijkheidsonderzoek meet persoonlijkheidskenmerken. Een persoonlijkheidsonderzoek geeft inzicht in je voorkeuren en neigingen en in je natuurlijk potentieel. In combinatie met het beroepskeuze/interesse onderzoek geeft dit een goed beeld of de opleiding of het beroep dat je leuk en interessant vindt ook past bij jou als mens.

Cognitieve capaciteiten
Met behulp van een cognitieve capaciteitenonderzoek onderzoeken we je algemeen denkvermogen. Hiermee krijg je inzicht in hoeveel tijd en moeite het jou kost om je nieuwe taken en informatie op een bepaald niveau eigen te maken. Om een passende opleiding te kiezen is het belangrijk dat deze opleiding aansluit bij jouw niveau. Hiermee voorkom je dat je vastloopt omdat de opleiding te moeilijk is of je afhaakt omdat de opleiding juist te makkelijk en daardoor te weinig uitdagend is.

Aan het einde van een studiekeuzetraject ben je in staat om een goed onderbouwde en passende studiekeuze maken.

Studie Keuze Advies Basis€ 349,-
Beroepskeuze/interesse onderzoek
2 gesprekken van 1 uur
Studie Keuze Advies Basis Plus € 449,-
Beroepskeuze/interesse onderzoek
Cognitieve capaciteitenonderzoek
2 gesprekken van 1 uur
Studie Keuze Advies Regulier € 549,-
Beroepskeuze/interesse onderzoek
Persoonlijkheidsonderzoek
3 gesprekken van 1 uur
Studie Keuze Advies Regulier Plus € 649,-
Beroepskeuze/interesse onderzoek
Persoonlijkheidsonderzoek
Cognitieve capaciteitenonderzoek
3 gesprekken van 1 uur

Uiteraard kan er naast bovenstaande pakketten ook worden gekozen voor maatwerk. Samen gaan we dan kijken wat de beste invulling is voor jouw specifieke vraag.

Wil je graag meer informatie over hetgeen BalAns Psychologie en Loopbaanbegeleiding voor jou kan betekenen op het gebied van studiekeuze, neem dan vrijblijvend contact op.

“Ik wist niet goed welke vervolgopleiding ik na mijn middelbare school moest gaan doen.
Angela heeft mij geholpen om een goede studiekeuze te maken.
Door haar advies weet ik beter wat ik leuk vind en wat voor soort dingen bij mij passen.”


Nick

Na mijn middelbare school moest ik, net als vele anderen, een belangrijke keuze maken, namelijk welke studie ik ging volgen. Dit was een keuze waar ik op die leeftijd nog niet goed over had nagedacht. Achteraf bleek dan ook dat ik de verkeerde keuze had gemaakt door een studie te gaan volgen die niet goed bij mij paste. Ik ben tijdens het eerste jaar van deze studie al gestopt. Op zich geen ramp, maar ik had daarna geen idee wat ik verder met mijn toekomst wilde doen.

Ik kwam terecht bij Angela, die mij door persoonlijke testen en analyses begeleidde om een betere beroepskeuze te kunnen maken. Angela was hierin een baken van professionaliteit! Tijdens de begeleiding heeft zij transparant en gedetailleerd de resultaten van mijn persoonlijke testen toegelicht. Dit bleek achteraf precies te zijn wat ik nodig had, want de inzichten die zij mij toen gegeven heeft, hebben mij enorm geholpen een beroepskeuze te maken waar ik achteraf nog steeds tevreden over ben. Vanzelfsprekend klopte het profiel dat Angela voor mij had opgesteld en ben ik nu, jaren later, nog steeds actief in de sector die zij mij toen gewezen heeft. De beroepskeuze-begeleiding is iets waar ik Angela nog steeds dankbaar voor ben en ik wil anderen, die net als ik niet weten wat ze later willen gaan doen, absoluut aanraden om gebruik te maken van de mensenkennis en expertise van Angela.”

Rico

“Nadat ik geslaagd was voor mijn Havo diploma wist ik nog steeds, na ongeveer 3 jaar, niet welke studie ik wilde gaan doen. Vandaar had ik me gewoon ergens ingeschreven, maar ik wist op dat moment eigenlijk al wel dat dit niet de juiste keuze was voor mij. Daarom ben ik bij Angela gekomen om mij te helpen om toch nog de juiste keuze te kunnen maken.

Samen zijn Angela en ik tot de conclusie gekomen dat het handig zou zijn om een studiekeuzetraject te doen. Hierbij zijn we begonnen met een persoonlijkheidsonderzoek, gevolgd door een interesse onderzoek. Hierdoor kreeg ik een veel beter beeld van mijn persoonlijke kwaliteiten die ik goed zou kunnen combineren met mijn interesses. Ik heb dan ook een studie kunnen kiezen die erg goed bij me past. Door Angela’s hulp heb ik dus gelukkig op tijd de juiste keuze kunnen maken.

Femke

“Vorig jaar heb ik mijn MBO opleiding afgerond. Na het afronden van deze opleiding zat ik erg in de knoop wat ik nu wilde gaan doen. De opleiding die ik had afgerond sprak me toch niet helemaal aan en ik had geen idee of ik al wou gaan werken, of ik nog verder wou studeren en welke opleiding ik dan zou willen doen.

Toen kwam ik bij Angela terecht en zij heeft mij hier erg goed mee geholpen. Vanaf ons eerste kennismakingsgesprek merkte ik meteen dat ik een goede klik met haar had. Ik kon altijd mezelf bij haar zijn en onze gesprekken waren super fijn. Je merkt aan haar dat ze echt veel moeite in je wil steken en ze is erg oprecht in alles wat ze doet en zegt. Ze wil je serieus helpen en dat geeft een vertrouwd gevoel. Samen zijn we gaan onderzoeken hoe ik nou verder kan gaan. Door Angela´s hulp ben ik erg veel stappen voorruit gekomen en heb ik veel meer inzicht gekregen in mezelf, mijn interesses en de toekomst die het beste bij mij past. Ik zou het zeker aanraden!

Britte

“Doordat ik maar geen studie kon vinden waar ik echt enthousiast over was, ben ik in mijn tweede tussenjaar beland. Dat is waarom ik naar Angela ben gegaan voor hulp. Bij het intakegesprek merkte ik al dat ik me op mijn gemak voelde bij Angela, ze neemt wat je verteld serieus en je merkt dat ze wil helpen. Zo voelde het veilig om te vertellen waar ik allemaal tegenaan liep. Ik ben tijdens het traject meer over mezelf te weten gekomen, wat mijn kwaliteiten en mogelijke valkuilen zijn, waar mijn interesses liggen en hoe ik dit kan combineren aan een studie. Ik weet nu welke stappen ik kan nemen om een realistischer beeld van een opleiding te krijgen. Daarnaast, nu na het traject, weet ik wat ik wil gaan studeren en ook waarom de studie bij me past. Ik denk dat Angela het ideale voorbeeld is dat je voor je wilt hebben tijdens zo’n proces, je merkt dat ze een passie heeft voor wat ze doet. Het studiekeuzetraject van Angela is voor mij veel waard geweest, ik voel me veel zekerder over volgend schooljaar en dankzij Angela’s enthousiasme heb ik ook echt zin gekregen om te gaan studeren.

Kirsten

“In Havo 5 had ik nog geen idee welke richting ik in wilde gaan het jaar erop en mijn moeder tipte mij over Angela. Door leuke testjes te maken, die vervolgens door Angela werden geanalyseerd, maakte ik zowel kennis met veel verschillende opleidingen/beroepen als met mezelf. Je komt erachter waar je sterke en minder sterke punten liggen en, ook niet zeer onbelangrijk, wat je leuk vindt. Ik zit inmiddels in mijn eerste jaar van een leuke opleiding en denk dat we een hele goede keuze gemaakt hebben!

Dagmar